VEELGESTELDE VRAGEN

NEEM CONTACT OP

Nog vragen of op zoek naar meer info over zonnepanelen? Kijk hieronder naar meer informatie:

  • Hoe werken zonnepanelen?

    Een zonnepaneel produceert elektrisch vermogen uit zonlicht. 

    De stroom die door de panelen wordt opgewekt, moet worden veranderd van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC, ‘Alternating Current’), en op de juiste spanning worden gebracht, zodat deze in huis te gebruiken is. De spanning in het Nederlandse net ligt op 230 Volt. Het toestel dat de stroom omzet heet een omvormer.

  • Hoe berekenen jullie het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

    Het benodigde aantal zonnepanelen berekenen we aan de hand van je stroomverbruik en kenmerken van je dak, zoals de oppervlakte, oriëntatie, hellingshoek en schaduwvorming.

  • Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

    De stroom die je opwekt wordt ten eerste gebruikt voor de apparaten in huis, zoals de wasmachine of koelkast. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je de stroom terug aan het netwerk. En heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert je stroomleverancier uiteraard de stroom die je nog extra nodig hebt.

  • Hoe weet ik of mijn dak beschikbaar is voor zonnepanelen?

    Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt vooral af van de ligging (het zuiden is ideaal) en of er schaduw op je dak valt.

    Het meest geschikt is een dakdeel dat wijst naar een zuidelijke richting. Andere richtingen zijn ook geschikt, maar de opbrengst zal lager zijn. 

    Dit betekend dat er wel zonnepanelen op kunnen, alleen dat het meer jaar kost, om de investering eruit te halen. 

  • Wat zijn de kosten voor zonnepanelen

    Wijngaard installatie biedt drie populaire pakketten aan. Een Basis, Medium en Deluxe  pakket. 

    Afhankelijk van de wensen van de klant, kunt u al een pakket krijgen voor de prijs vanaf €3000,- bruto, inclusief installatie.

  • Hoe zit het met de subside en BTW aftrek?

    Voor particulieren is er geen subsidie, maar er is wel de interessante BTW-regeling die ook in 2019 actueel is. Daarbij krijgen particulieren de mogelijkheid om de volledige BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te ontvangen.

    Zie ook BTW teruggave zonnepanelen. 

  • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen

    Nee, u heeft geen vergunning nodig om zonnepanelen op u dak te plaatsen.

  • Wat veranderd er voor mij?

    Vooral de kosten voor de energie, aangezien u nu zelf stroom opwekt dankzij de panelen.


    U kan zelf zien wat het rendement van de panelen is.

  • Hoe zit het met de 10 jaar garantie?

    Van de opbrengst van je zonnepanelen wil je lang genieten. Daarom krijg je standaard 12 jaar garantie op de panelen. Dat zonnepanelen elk jaar een klein beetje slijten is normaal. Daardoor neemt het rendement met ongeveer 0,7% per jaar af. Wat we in ieder geval garanderen is dat je zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van het oorspronkelijke vermogen hebben. Dus krijg je ook een rendementsgarantie van 25 jaar. Zo profiteer je niet alleen nu, maar ook in de toekomst!

  • Waarvoor is een omvormer?

    De rol van de Omvormer. De stroom die door de panelen wordt opgewekt, moet worden veranderd van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC, 'Alternating Current'), en op de juiste spanning worden gebracht, zodat deze in huis te gebruiken is.

    De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Een omvormer heeft één of meer Maximum Power Point Trackers (MPPTs), die er voor zorgen dat het systeem zo veel mogelijk stroom produceert bij de lichtintensiteit en temperatuur van dat moment. Om opbrengstverliezen te beperken kan de omvormer het beste dicht bij de panelen geplaatst worden.

  • Hoe zit het met het onderhoud van de panelen?

    Schoonmaken zonnepanelen? April is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 6 maanden staan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen.


    Veel leveranciers van zonnepanelen geven  aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt, ze zijn zogenaamd ‘zelf reinigend’. Het schoonmaken van de zonnepanelen is zogenaamd niet nodig. Nu regent het in Nederland (gelukkig) veel, maar toch moeten we onze auto regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. En al eerder hebben wij onderzocht dat het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen een extra rendement van 3% oplevert.

  • Wat houdt de salderingsrekening in?

    Salderingsregeling zonnepanelen verlengd t/m 2023:


    In juli 2017 maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 is verlengd. Concreet betekent dit dat particulieren tot die tijd hetzelfde tarief blijven krijgen voor de zonnestroom die ze aan het energienet leveren.


    Blijven zonnepanelen dan nog wel interessant?

    Het antwoord daarop is ja! Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, zelfs als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Daarvoor zijn een aantal verklaringen. Allereerst worden zonnepanelen steeds goedkoper om aan te schaffen. Daarnaast kan het, wanneer de prijs voor teruggeleverde stroom na 2023 lager wordt, interessant zijn om de stroom op te slaan voor later gebruik door middel van een thuisaccu of bijvoorbeeld de accu van een elektrische auto.

  • Hoeveel jaar is mijn terugverdientijd?

    Rendement omhoog, prijs omlaag


    De huidige prijzen van een zonnepaneel zijn een stuk lager dan in het verleden het geval was. De techniek is daarnaast verbetert. Die techniek staat garant voor een hoge kwaliteit en opbrengst. Het rendement is daardoor een stuk hoger vergeleken met een aantal jaar terug. Ofwel een win-win-situatie, de prijs van een zonnepaneel is lager geworden terwijl het rendement omhoog is geschoten. Daarnaast is de terugverdientijd van een zonnepaneel enorm verlaagd. Waar je een aantal jaar geleden nog panelen kocht die een terugverdientijd had van meer dan 10 jaar, is dat nu niet meer het geval. Een paneel is nu binnen 5 tot 8 jaar terug te verdienen. Wanneer je gebruik kunt maken van een subsidie voor zonnepanelen, wordt deze terugverdientijd nog korter. Nog een reden om nu zonnepanelen aan te schaffen.


    Start met profiteren!

    Kortom, het is nu de perfecte tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Onze installateurs staan voor je klaar om nog deze winter de zonnepanelen op je dak te installeren, zodat je in het voorjaar direct kunt beginnen met profiteren van zonnepanelen met een korte terugverdientijd en een verhoogd rendement. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar.


  • Wat is een Wattpiek?

    Dat is de hoeveelheid vermogen (Watt) die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden levert. Een paneel van 295 Wattpiek (ZonBeter paneel) levert dus onder ideale omstandigheden 295 watt. De jaarlijkse opbrengst is 295 Watt x 880 effectieve zonuren = 260 kWh.

    NB: 880 zonuren is een gemiddelde voor Nederland. Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.